Magnus Malmsten © 2010 All rights reserved.

 

Konst

Poesi

Arkiv

Kontakt

  

 

                                                                                                                                                                                                                                                              

 

 

Konst teoretisk text

Poet teoretisk text

Ett urval recensioner

 

 

Likt någon slags flygplanshumla attackerar jag syrénblommorna, vars skira doft öppnar sommaryrseln och längtan efter att få uppgå i det eviga.

Att bara ligga på ateljéns dubbla madrasser och läsa kärleksserier, det är någonting jag inte kan få nog av. Men det som är mest mig är nog tidningen Cowboy. Min inspiration kommer ur olika världar, allt från transvestiter till kvinnoidealet i Hollywoodfilmer. Från min New Yorktid har jag seriernas värld . Indien gav mig det kontemplativa i min konst. Och från Norsesund har jag mina bästa barndomsminnen.

Natten är ofta min arbetstid och efter att ha vilat länge och väl i min ateljé går jag in i tystnaden genom meditation. För att sedan skrida till verket med tecknandet, som skjuter ut till maxad ljudvolym.

En av mina stora inspirationskällor är engelsmannen William Blake (1757-1827), skalden och konstnären, som både var mystiker och visionär, samtidigt som han var politiskt radikal och lärjunge till Emanuel Swedenborg.

Av Blake har jag lärt mig att stanna upp mitt i vardagsfabriken och se vad som sker i ett större sammanhang. Hos Robert Rauschenbergs femtiotalsverk finner jag drag av improvisation som möjliggörs genom disciplin och erfarenheter. - ” Frågan är om han fattar medvetna beslut eller ifall skapandet äger rum i trance”, skriver Pontus Hultén någonstans.

Jag tror inte att bilder går att förklara. Dom liksom växer fram. Men jag har upptäckt en form som ständigt återkommer i mina tuschteckningar och som har blivit något av mitt signum. Det är en organisk ”snirkla” som avslutar mina linjer. Den formen kanske är besläktad med s.k. ”himmelskrokar” i den ”Tibetanska Dödsboken, ” verktyg att rädda vilsegångna själar på väg mot återfödelsen.